Roest Kennis van Kwaliteit

Officieel NEN-EN-ISO 2200:2018 nl, is de internationaal geaccepteerde norm voor voedselveiligheid en geeft richtlijnen over het procesmatig inrichten van voedselveiligheid. Met een ISO 22000 certificaat toon je aan dat je aan de eisen en wensen van je relevante stakeholders en aan de geldende wet- en regelgeving voldoet.

In 2018 is de nieuwe ISO 22000 norm uitgekomen, vandaar de benaming ISO 22000:2018.  

 

Integratie van voedselveiligheid in je hele organisatie conform ISO 22000 vraagt om behoorlijke commitment. Zowel van het top- en middenmanagement als van operationele medewerkers. Hoe groter de risico’s, hoe ingrijpender de maatregelen. Om het commitment van de organisatie vast te houden, werken onze specialisten altijd samen met medewerkers. Zo worden de vakkennis van de medewerkers en de deskundigheid van de consultant gecombineerd. Samenwerking levert immers het beste resultaat op voor de organisatie.

 

De voordelen van ISO 22000

Wanneer je een ISO 22000 certificering behaalt, dan geeft dat je de zekerheid dat je voldoet aan voedselveiligheid. Naast dat gegeven, zijn er nog een aantal andere voordelen die een ISO 22000 certificering met zich meebrengt. We zetten ze voor je op een rijtje:

  • Het certificaat heeft commerciële waarde;
  • Je voldoet aan geldende wet- en regelgeving;
  • Je toont aan een professionele organisatie te zijn;
  • Je onderscheidt je van je concurrenten;
  • Vanuit de context en doelstellingen van je organisatie kun je inspelen op interne en externe risico’s en kansen;
  • Je blijft je organisatie continu verbeteren.

 

Eisen voor ISO 22000 certificering

  • uitvoeren van een contextanalyse;
  • managementsysteem voor voedselveiligheid opzetten voor het borgen van je procedures;
  • een basisvoorwaardenprogramma opstellen aan de hand van stroomschema’s en een gevarenanalyse;
  • managementbetrokkenheid aantoonbaar maken;
  • een teamleider voedselveiligheid aanwijzen, welke deel uitmaakt van je managementteam en voedselveiligheidsteam.

FSSC 22000 is het enige op ISO 22000 gebaseerde certificatieschema dat door het Global Food Safety Initiative (GFSI) is erkend. ISO 22000 is een praktisch systeem voor ondernemers, gericht op het eigen proces. Voor kleine ondernemers is dit de weg om via de ISO 22000 certificering en een branche hygiënecode of eigen haccp handboek door te groeien naar een internationaal erkende standaard voor retail en industrie.

GFSI-erkende certificering wordt gevraagd door veel grote retailers als Jumbo, Albert Heijn en PLUS maar ook door toonaangevende productiebedrijven. FSSC 22000 is een onafhankelijk, internationaal schema dat niet gebonden is aan nationale regelgeving of aandeelhouders. Waar andere certificatieschema’s als IFS en BRC nadrukkelijke voorschriften geven over hoe bedrijven voedselveiligheid moeten beheersen, laat FSSC meer ruimte voor eigen interpretatie en invulling.


Wanneer het FSSC 22000 managementsysteem volledig is ingevoerd kan de audit door de Certificerende Instantie plaatsvinden Deze vindt over het algemeen in twee fases plaats: eerst een document controle en daarna een praktijkaudit. Als de initiële audit zonder problemen verloopt, wordt het FSSC 22000-certificaat afgegeven. Dit certificaat is drie jaar geldig, maar je wordt jaarlijks getoetst door middel van een audit door een Certificerende Instantie.

De voordelen van FSSC 22000

  • Je voldoet aan alle eisen voor voedselveiligheid;
  • Je voldoet aan geldende wet- en regelgeving;
  • Wereldwijd geaccepteerd;
  • GFSI geaccepteerd;
  • Het certificaat heeft commerciële waarde;
  • Je blijft je organisatie continu verbeteren.

De BRC certificering, die tegenwoordig officieel BRCGS (British Retail Consortium Global Standards) heet, is in de loop der jaren uitgegroeid tot een wereldwijde voedselveiligheidsstandaard die bepaalt aan welke eisen organisaties die levensmiddelen produceren moeten voldoen met het oog op voedselveiligheid en kwaliteit. BRC is in 1998 ontwikkeld met als doel om de consument te beschermen, productveiligheid van voedsel te verbeteren en afval, klachten en recalls van food producten te verminderen. De nieuwste versie van de BRC Food norm is versie 8, welke ook erkend is door het GFSI.

De BRC Food Safety norm is van toepassing voor organisaties die zich bezighouden met; Voedselproductie, Voedselverwerking, Voedselbewerking, Verpakking van niet-voorverpakte levensmiddelen. Anders dan ISO-normen, gaat de BRC norm uit van een checklist die gebaseerd is op meer dan 300 controlepunten die verdeeld zijn over 12 fundamentals. Bij een BRC audit wordt je organisatie op deze zaken getoetst. Je ontvangt een certificaat voor de periode van 3 jaar, maar je wordt jaarlijks getoetst door middel van een audit door een Certificerende Instantie.


Naast de BRC Food Safety norm kent BRC nog een aantal andere normvarianten. De meest voorkomende zijn:

  1. BRC Packaging and packaging materials
  2. BRC Storage and distribution
  3. BRC Agents and brokers
  4. BRC Consumer products

 

De BRC eisen

Wanneer je met een BRC certificering aan de slag gaat, dan worden er een aantal eisen gesteld. Denk daarbij aan de volgende onderwerpen waaraan je als organisatie dient te voldoen:

  • Betrokkenheid van het management;
  • Een HACCP-voedselveiligheidsplan;
  • Voedselveiligheid en kwaliteitsbeleid;
  • Vestigingsnormen;
  • Product- en procesbeheersing;
  • Personeel (opleiding en persoonlijke hygiëne);
  • Food Defense plan.

 

De voordelen van een BRC certificaat

Wanneer je ervoor kiest om het wereldwijd geaccepteerde en door het GFSI erkende BRC certificaat voor voedselveiligheid te behalen, dan heeft dat een aantal voordelen voor je organisatie:

  • Wereldwijd erkend certificaat
  • GFSI erkend certificaat
  • Het certificaat heeft commerciële waarde;
  • Je voldoet aan de eisen van veel retailers en andere opdrachtgevers;
  • Aantoonbare borging van voedselveiligheid;
  • Continu verbetermanagement;
  • Verminderde risico’s en verhoogd bewustzijn van voedselveiligheid;
  • Optimalisatie van het bedrijfsresultaat (o.a. afname van de kosten vanwege afname kans op recalls ed.).

IFS is vooral relevant voor toeleveranciers van retailers in de voedingsmiddelenindustrie en heeft vaak betrekking op organisaties die zich bezighouden met produceren, verwerken, bewerken of verpakken van voedsel. De bekendste norm is de IFS Food norm, die inmiddels op versie 7 zit. Er zijn enkele andere normvarianten. De belangrijkste zijn:

  1. IFS Broker: voor bedrijven die producten in opslag hebben;
  2. IFS Logistiek: voor bedrijven die alleen transportactiviteiten doen.


De IFS norm bestaat uit een soort ‘checklist’ met 10 knock-out criteria waar je als organisatie aan moet voldoen om een IFS certificaat te behalen. De IFS norm is daarbij, evenals andere voedselveiligheidsstandaarden, gebaseerd op de HACCP-structuur en een basisvoorwaardenprogramma. Grofweg stelt IFS de volgende eisen aan organisaties:

  • Verantwoordelijkheid van het hoger management
  • Kwaliteit en voedselveiligheid managementsysteem
  • Management van middelen en personeel
  • Planning en productieproces
  • Metingen, analyse, verbeteringen
  • Food defense
  • Food fraude